07.02.2025

NCE Manufacturing samler 60 medlemsbedrifter innen vareproduserende industri, inkludert Nammo og Raufoss Industripark. 80 prosent av den totale produksjonen i klyngen eksporteres, det aller meste til Europa.

Innenfor gjerdet til Raufoss Industripark er eksportandelen enda høyere – flere av bedriftene har kun internasjonale kunder og eksporterer 100 prosent av det som produseres.

Produktene og komponentene forsyner bil- og forsvarsmarkeder, men mange bedrifter leverer også til andre bransjer. Tilgang til det europeiske markedet er ikke en bonus for oss – det er en forutsetning for å drive industri i Norge.


EØS sikrer arbeidsplasser og eksportinntekter


Dersom EØS-avtalen faller bort, vil det ikke bare ramme industrien i Raufoss – det vil sette hele den vareproduserende industrien i Innlandet i fare, og sannsynligvis store deler av fastlandsindustrien i Norge. Vi har ikke et hjemmemarked stort nok til å bære en industriell produksjon alene.


Industrien i Norge, som i resten av Europa, sliter allerede med produktivitet. Dette har blant annet Mario Draghi pekt på i sin nylig publiserte rapport. Vi har høye lønnskostnader og et høyt velferdsnivå – verdier vi ønsker å beholde – men dette krever at vi er konkurransedyktige internasjonalt. Våre konkurrenter i land utenfor Europa opererer ofte under helt andre rammebetingelser, både når det gjelder forretningsvilkår og arbeidstakervilkår.

Om vi mister EØS-avtalen, vil vi kunne møte tollbarrierer på 5-7 prosent for eksport til EU. I en allerede presset situasjon kan dette være det som velter hele fundamentet for norsk industri. Vi vil miste konkurransekraft, arbeidsplasser vil forsvinne, og Norge vil tape eksportinntekter.


Industrien trenger stabilitet – ikke politisk spill

Norsk industri har gjentatte ganger bedt regjeringen om mer forutsigbare rammevilkår. Vi trenger tilgang til kompetanse, stabil infrastruktur og grønn energi til forutsigbare priser. Vi er lokalisert langt fra de største markedene, og effektive transportløsninger er avgjørende for vår overlevelse.


At vi nå i det hele tatt må forholde oss til en usikkerhet rundt vår viktigste handelsavtale, er uforståelig. Bare det å reise tvil om EØS-avtalen skaper usikkerhet blant internasjonale eiere og kunder. Usikkerhet er det siste vi trenger når vi forsøker å styrke vår konkurransekraft.

 

Næringslivet må ikke bli en brikke i valgkampen

Det er i beste fall uansvarlig å sette EØS-avtalen i spill for å posisjonere seg foran Stortingsvalget. Industrien kan ikke være en brikke i et politisk maktspill på Løvebakken. Vi stiller spørsmål ved hvorvidt de som nå vil reforhandle eller fjerne EØS-avtalen, faktisk forstår konsekvensene dette vil ha for norsk næringsliv.

Vi i industrien lever av eksport. Uten EØS står vi uten markedsadgang, uten konkurransekraft – og til slutt uten arbeidsplasser.


Industrien i Innlandet og resten av Norge har bygget seg opp gjennom generasjoner. Vi kan ikke risikere å rive den ned på grunn av en kortsiktig politisk strategi.