10.05.2022

Finn Aspelien har i en årrekke satt opp fabrikker og produksjonslinjer i industrien på Raufoss, og i verden forøvrig. Med et helt arbeidsliv i industriens tjeneste, for Raufoss ASA, Intek AS og de siste 20 årene i Raufoss Technology, ble han I 2018 hentet til MTNC. Oppdraget var å sette opp en unik fabrikk tilpasset «tidlig fase produksjon» og pre-testing. Fabrikk har det blitt, men som ellers i Raufoss-industrien, med en vri for å hente ut den unike kompetansen.
 
Industriens testsenter
Ved MTNC sin Katapult får man hjelp til å videreutvikle, simulere og teste produksjon før det eventuelt kjøres i gang fullskalaproduksjon i egen regi. MTNC har ekspertisen, utstyret og fasilitetene som gir bedrifter og gründere muligheten til å teste ut sin idé før man investerer i en fullskala produksjon. Les mer om MTNC.
 
Millionverdi med utstyr – klart for pretesting
«Fra en idé utvikles til det er en etablert serie med fullskala produksjon, kan det gå mellom 5 og ti år. Enorme kostnader og forbundet med stor risiko. Katapulten er løsningen på problemet. Her kan man teste før man brenner av penga», forteller Finn.
 
Målet med å bygge en egen fabrikk for pre-testing, var å tilby industrien, gründere og bedrifter med ideer, et sted å teste de ut før eventuell produksjon. Kostnadene forbundet med å stanse en produksjonslinje for testing, eller å sette på et ekstra skift er store. Nå har man tilgang på maskiner for testing og førserieproduksjon. Før beslutning blir tatt, kan kundene få verifisert, testet og kvalitetssikret løsningen.

 


Finn Aspelien er ansvarlig for "maskinparken" i Katapulten 

 

Ingen fabrikk
Fabrikken er på plass, men i stedet for én fysisk fabrikk, er maskiner og utstyr for totalt 72 millioner kroner plassert utover i Raufoss industripark – i sitt naturlige miljø! Der hvor kompetansen finnes gjennom tilgang på operatører og ingeniører som kjenner utstyret og mulighetene til fingerspissene.
 
«Du kan ha verdens beste utstyr, men det er ikke mye verdt om man ikke også har spisskompetansen på å betjene utstyret. Ute i bedriftene har vi operatører som bidrar med sin kompetanse inn i prosjektene. Slik kan vi tilby våre kunder akkurat det de trenger – tilgang på utstyr og kompetanse! Enkelte kunder har følgelig med egne operatører, men det å kunne sparre med hverandre i denne fasen er av uvurderlig verdi», poengterer Aspelien.
 
Hvem er kundene?
I hovedsak er kundene de som har behov for produksjon i storskala – primært vareproduserende industri. Det kan like gjerne være et nytt hjuloppheng som masseproduksjon av mobildeksler i et nytt materiale. Noen har fått en idé – Katapulten kan bidra til å verifisere om den er gjennomførbar, fra idé til førserie prototyping.
 
«Med denne tjenesten slipper man å sende en hel delegasjon «til Kina» for innkjøring av prosjekter. Man har mulighet til å teste i ro og fred. Svært besparende før man eventuelt setter i gang en fullskala serieproduksjon».
 
Verdien av testing
Testproduksjon kan være den dyreste fasen i et nytt industriprosjekt. Produksjonslinjer som står eller må kjøres inn er kostnadskrevende og forbundet med mye problematikk.  
 
«Det å kunne teste på «utsia» før vi tar det inn i egen produksjon er hele verdien. Stort sett er dette ny teknologi, og det tar tid. Ting fungerer rett og slett ikke! Når vi dytter nye ting i eksisterende produksjonslinjer blir det fryktelig mye styr som vi sparer ved å teste», sier Finn.
 
Pakke sammen og reise
«Den dagen vi er dårligere enn konkurrentene våre ute i den store verden, kan vi pakke samme og gå hemmat. Da er det slutt. Hele fortrinnet vårt er at vi er gode på automasjon, på produksjon, og utvikle nye prosesser og produkter. Vi tøye grenser så mye vi kan, og da trenger vi testsenter som dette», understreker Finn.

 

«Slik kan vi sørge for at Norsk industri forblir konkurransedyktig!»

Fakta
• Katapulten leier ut maskiner og utstyr for testing med eller uten operatører.
• Katapulten bistår i prosjektene med sine veiledere og ekspert-panel.
• Katapulten har utstyr tilgjengelig for pre-testing. Gjennom Katapulten kan bedriftene leie tilgang til maskiner og utstyr etter eget ønske.
 
- Presselinje med to presser (500t), ovn/kjølekar og vaskemaskin (Benteler)

- CNC-maskiner (Isiflo og Benteler)

- Plast støpe maskiner (Sintef og Isiflo)

- Robotceller med dokkingstasjoner (Katapult verksted)

- 2 store ovner for varmebehandling (Sterteec og Raufoss Tecnology)

- 3D printere plast og andre materialer (NAM og Katapult verksted)


- Lite verksted med fres, dreiebenk, bormaskin, sag, pussemaskin, sveis og småverktøy (Katapult verksted)


- Digital tvilling linje for datafangst (Katapult verksted (kommer høsten 2022)