04.03.2022

Norge trenger fagfolk, og fremtiden er yrkesutdanning

Etter innledende kvalifiseringsrunder skal Eskil Myhre og Vetle Midteng forsvare «Innlandsindustriens ære» i Yrkes-NM på Raufoss 26. til 28. april. I potten ligger finalebillett til VM i regi av WorldSkills Norway i Shanghai til høsten.

Å inspirere, motivere og utvikle unge mennesker er kjernen i arbeidet. Hensikten med arrangementet er å utvikle ferdigheter etter internasjonale standarder, og bidrar til at norske fagarbeidere holder internasjonal klasse. To av disse er helt lokale.

Yrkesveien
Med yrkesfag i elektro fra videregående skole, har gutta fullført sin periode som lærling i NAMMO og Hexagon Ragasco. Begge har utmerket seg, og skal nå vise hva de er gode for opp mot Norges beste gutter og jenter – forhåpentlig også verdens beste på sikt.

De to var tidlig klare på at yrkesfag var veien til spennende jobber, allerede i ungdomsskolen tok de karrierevalget. Bøverbru-gutten Eskil er «arvelig belastet», og fattet tidlig interesse for det å skru på ting. Vetle er født og oppvokst på Raufoss med en bestefar som tidligere var rektor på Raufoss videregående skole – slik forplikter. Det ble linja for elektro på begge, men vurderte alternativer som både TIF og TAF. Det merkes en viss økning i interessen for yrkesfag, og at flere nå ser at dette er en vei til spennende jobber i fremtiden.

Knut Sandvold har i en årrekke fulgt læringer gjennom læretida

 

Hard konkurranse
Knut Sandvold fra NAMMO er opplæringsansvarlig for flere industrifag. Gjennom flere år har han fulgt utviklingen gjennom tett dialog med lærlingene i industrien, og hvilket nivå man holder på flere fagområder.

«Dette er internasjonal toppidrett. Vi konkurrerer mot de aller beste industrinasjonene som Tyskland, Sverige, Danmark og Kina, for å nevne noen. Hvor «motstanderne» i den store verden blir belønnet med både bil og leilighet, her får vi knapt hederlig omtale i lokalavisa», sier Sandvold.

«Det er lang vei opp til de aller beste i forhold til fasiliteter, når vi reiser til VM så blir det litt bedriftslaget mot proffene, men i cup kan alt skje. I Bygning 5 på Raufoss tar vi nå grep. Vi skal bygge en arena og et opplæringsløp som gjør at vi skal tette luka. Men når det er sagt, jammen har vi tidligere vist konkurrentene at det går an å hevde seg både nasjonalt og internasjonalt læll!».

Gutta trener hver tirsdag i Læringsfabrikken i Bygning 5

 

Om opplegget
WorldSKills Norway arrangerer yrkeskonkurranser som Skole-NM og Yrkes-NM og står bak Yrkeslandslaget som deltar på Yrkes-VM og Yrkes-EM. Man deltar årlig med yrkeslandslaget på nasjonale og internasjonale konkurranser i yrkesfag. Det er ca. 80 land fra alle kontinenter som deltar. Unge fagarbeidere, lærlinger og andre fagutdannede kan delta på konkurransene.
 
I Bygning 5 på Raufoss er det nå mulig å oppleve denne konkurransen på nært hold, og for foresatte eller ungdom som vurderer yrkesfag, gir dette et godt innblikk. Arrangementet er åpnet for publikum.

Veien videre
Mens Eskil går inn i fast jobb i NAMMO fra høsten, har Vetle bestemt seg for ingeniørutdanning gjennom den såkalte Y-veien, hvor de med yrkesfaglig utdanning kan bli ingeniør. Studieopplegget skreddersys kandidatenes bakgrunn og man blir ingeniør på tre år.

«Det er for få som kjenner til alle mulighetene yrkesfag gir. Enkelte tror fortsatt man blir elektriker, snekker eller verktøymaker for resten av livet, de vet ikke at man kan bygge videre på utdannelsen og bli både ingeniør eller få en doktorgrad om man vil det. Skole og foreldre må bli flinkere til å synliggjøre mulighetene yrkesfag gir for ungdom som kanskje ønsker mer enn ren klasseromsundervisning», poengterer Sandvold.

Eskil og Vetle gleder seg til å vise hva de er gode for, og skulle det gå hele veien til VM så utsetter Vetle videre utdannelse ett år, da skal det satses knallhardt mot pallplass i Shanghai 2022. 

WorldSkills Norway er en ideell organisasjon som arbeider for å heve kvaliteten på og interessen for norsk yrkesutdanning. Man er en bidragsyter i arbeidet med å få flere til å velge yrkesfaglig utdannelse. Den eneste organisasjon som ivaretar alle yrkesfagene på den internasjonale arena.

Bak organisasjonen står Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), Landsorganisasjonen i Norge (LO), Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS), Utdanningsdirektoratet, Kommunesektorens Interesseorganisasjon (KS) og en rekke landsforeninger, fagforbund, opplæringskontorer, skoler og fylkeskommuner.

Les mer om WorldSkills Norway