08.03.2024

Teknologi- og industrifag (TAF) ved Raufoss videregående skole fyller 25 år og søkertallene viser ny rekord.  

Formålet med TAF-løpet er å utdanne fremtidige ingeniører og ledere innenfor industrien. Utdanning gir teoretisk opplæring i skole, kombinert med praktisk opplæring ute i bedrift. Gjennom denne utdanningen får man både fagbrev og realfagskompetanse, samt lønn under utdanning. Tilbudet er unikt og tilbys ikke mange steder i Norge.  


I 2024 fyller TAF ved Raufoss videregående skole 25 år. Gjennom flere år har det blitt jobbet med å øke rekrutteringen av jenter til denne utdanningen, det arbeidet har man lyktes med. Nå i jubileumsåret settes en ny rekord.  


–Vi har lyktes med å synliggjøre muligheten og i år har det resultert i rekordmange jenter som har søkt, sier Mette Foss Dalseg, leder av Læringsfabrikken i Bygning 5 i Raufoss Industripark.  


Sammen med en rekke samarbeidspartnere, blant de Tonje Sivesindtajet ved Raufoss VGS, har de jobbet med å fremme «Jenter i industrien».  


–Det gjør det ekstra gledelig å se at vi nå har rundet tosifret antall jenter som har søkt seg til TAF, sier Sivesindtajet.  


Strålende fornøyd 

 

 

Stadig finner flere jenter veien til industrien på Raufoss, i en av klassene som går andre året på TAF er det fem jenter.  


Blant disse finner vi Mina Sætra (17), hun har fått jobbpraksis i Kongsberg Automotive. 


– Jeg ønsket å kunne kombinere skole med noe praktisk, så jeg fant tidlig ut at jeg ønsket å gå TAF. Det har stått til forventningene jeg hadde, og møte med industrien har vært overraskende bra. Jeg trives godt på jobb og sikter meg inn på fagbrev som industrimekaniker, sier Sætra.  


Maria Grønstad (17) går i samme klasse, hun jobber også i Kongsberg Automotive. Hun sier at en viktig årsak til at hun valgte TAF var muligheten hun fikk til å bli kjent med utdanningen før hun søkte.  


–Vi hadde utprøvingsdager i industrien i 10. klasse. Det ga meg et veldig godt inntrykk og positivt bilde av mulighetene her, sier Grønstad.  

 

Mette Foss Dalseg (tv) og Tonje SIvesindtajet (th) brenner for å få flere jenter inn i industrien

 

Variasjon 
Mille Lønhaug Huset (17) og Martha Holje (18) har begge sin arbeidspraksis i Nammo. De er veldig godt fornøyde med variasjonen valget av TAF har gitt dem.  


–Ute i bedrift hadde vi et opplegg som gjorde at vi det første året fikk prøve oss i forskjellige avdelinger, det åpnet for at vi fikk se mer av de ulike delene industrien har å by på, sier Huset og legger til: 


–Den muligheten til å utforske så mye som mulig er jeg veldig opptatt av. TAF gir mange muligheter og man får lov til å gjøre seg kjent med mye allerede i en alder av 16 år.   

Holje sier at den gode variasjonen gjør krevende skole litt enklere å håndtere.  


–Det fungerer veldig godt å få de skoleavbrekkene med at vi er faste dager på jobb i industrien. Det er varierte arbeidsoppdrag som vi får være med å løse ute i bedrift, vi blir godt ivaretatt og føler det er et sted vi passer godt inne, sier Holje.  


Ella Sandvik (17) har sin arbeidspraksis i Mustad Autoline. Arbeidet der har gitt mersmak.  

–Jeg ser for meg at dette er en karrierevei jeg kunne tenke meg å fortsette på. Jeg trives godt og ser på det som en mulig fremtid. Jeg ønsker meg en praktiskorientert arbeidshverdag, det tilbyr industrien, sier Sandvik.